5 ΕΦΕΛΗ ΤΗΣ YOGA ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ

5 οφέλη της yoga μέσα από έρευνες

Η yoga έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις πιο ευεργετικές και ενδυναμωτικές μορφές άσκησης για το σώμα και το πνεύμα. Αξίζει όμως να γνωρίζουμε – ακόμα κι όσοι δεν έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στο μονοπάτι της yoga – ποια είναι τα οφέλη που την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες μορφές εξάσκησης, με την σφραγίδα μάλιστα επιστημονικών ερευνών.

Θα αναφερθούμε σε κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της yoga, τα οποία όπως θα δούμε, ξεφεύγουνε από την αποκλειστικά σωματική τόνωση.


Ισορροπία & ευελιξία

Η γιόγκα θα μπορούσε να είναι συνώνυμη της ισορροπίας και της ευλυγισίας. Και φυσικά, οι ικανότητες αυτές μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κι άλλων αθλητικών επιδόσεων που στηρίζονται στην ισορροπία και την ευελιξία.

Σωματική δύναμη

Πολλές στάσεις έχουν ως στόχο αλλά και ως προϋπόθεση την μυική ενδυνάμωση. Για παράδειγμα, η στάση του ‘κάτω σκύλου’ είναι μία από αυτές.

Σε σχετική έρευνα μάλιστα 79 ενήλικες που έλαβαν μέρος, για 24 εβδομάδες (έξι μέρες την εβδομάδα) επαναλάμβαναν σειρά βασικών στάσεων, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μυϊκή δύναμη και τόνωση της αντοχής, ιδιαίτερα του πάνω μέρους του σώματός τους. Στις γυναίκες που συμμετείχαν παρατηρήθηκε απώλεια βάρους και μειωμένο σωματικό λίπος.

Ύπνος

Συγκεκριμένη κατηγορία στάσεων μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση του ύπνου. Αν και στην πραγματικότητα συνολικά η γιόγκα βοηθάει στην ισορροπία, την αρμονία και την προσωπική ηρεμία, συνεπώς και στον ύπνο. Για όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα στον ύπνο όμως συνίσταται το stretching (διατάσεις).

Μέσα από επιστημονική έρευνα φάνηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έκαναν γιόγκα είχαν καλύτερο ποιοτικά ύπνο, μεγαλύτερο σε διάρκεια, ενώ στο ξύπνημα ένιωθαν πιο ξεκούραστοι.

 

Πόνος στη μέση

Συγκεκριμένες στάσεις φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση των πόνων στη μέση. Αν και πρόκειται για σημείο του σώματος που ο γιατρός σας πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, παρόλα αυτά η ενδυνάμωση ή η χαλάρωση των μυών, ανά περίπτωση, με εγγύηση συμβάλουν στην θεραπεία του προβλήματός σας.

Ακόμη μία αντίστοιχη έρευνα του 2005 απέδειξε ότι η yoga ήταν πιο αποτελεσματική από άλλες ασκήσεις, για την αντιμετώπιση προβλημάτων μέσης. Μάλιστα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι τα θετικά αποτελέσματα είχαν αρκετούς μήνες διάρκεια, αρκετούς μήνες μετά την συμμετοχή των ατόμων στην έρευνα.

 

Άγχος & κατάθλιψη

Ειδικοί πιστεύουν ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και τη ρύθμιση ψυχικών νόσων. Ειδικότερα, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του άγχους, του μετατραυματικού στρες αλλά και της κατάθλιψης.

Βοηθάει στη ρύθμιση των συστημάτων απόκρισης του στρες, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και διευκολύνοντας την αναπνοή, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι σχετίζεται με τη μείωση στην έκκριση κορτιζόλης.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!