ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΞΥΔΙ, ΛΕΜΟΝΙ Η ΣΑΠΟΥΝΙ;

Πώς καθαρίζω φρούτα και λαχανικά - Ξύδι, λεμόνι ή σαπούνι;

Ο ερχομός του καλοκαιριού, εκτός από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, μας φέρνει και πλείστα ζουμερά φρούτα και λαχανικά που λαχταράμε να τα φάμε. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποικιλίας όμως τρώγεται αποκλειστικά με το φλούδι του – όπως είναι οι φράουλες, τα κεράσια, οι βανίλιες, οι ντομάτες ή τα βερίκοκα – κι αυτό είναι κάτι που δικαίως μας απασχολεί.

Τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα, αλλά και το χώμα που μένει στα διάφορα λαχανικά, χρειάζονται οπωσδήποτε απομάκρυνση.

 

Οι ειδικοί χωρίζουν σε δύο είδη τις μολύνσεις που σχετίζονται μ’ αυτά τα τρόφιμα:

  • Μηχανική – η μόλυνση που προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά και άλλους παράγοντες, που μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται γενικά σε επαφή με τα φυτά.
  • Χημική – η μόλυνση που σχετίζεται κυρίως με τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα.

 

Πώς μπορούμε λοιπόν αποτελεσματικά να απομακρύνουμε αυτές τις ουσίες από τα λαχανικά και φρούτα μας;

Αρχικά, ένα σημαντικό λάθος που γίνεται ορισμένες φορές, στο ζήλο μας να καθαρίσουμε τις περιττές ουσίες είναι η χρήση σαπουνιού, ιδίως υγρό πιάτων. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πόρους στην επιφάνειά τους, κι αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε τοποθετούμε πάνω τους, απορροφάται και στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χημικά φάρμακα οποιασδήποτε μορφής.

Η ασφαλέστερη λύση είναι το πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο νερό, πόσιμο κατά προτίμηση, ώστε να απομακρυνθεί σε πρώτη φάση οτιδήποτε προκαλεί τη ‘μηχανική’ μόλυνση. Όταν μάλιστα πρόκειται να καταναλώσουμε φρούτα ή λαχανικά νωπά με τη φλούδα τους, τότε το πλύσιμο πρέπει να είναι σίγουρα διεξοδικό.

Σίγουρα υπάρχουν γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες που απορροφούνται αυτούσια από το φυτό και δεν απομακρύνονται με το πλύσιμο. Ωστόσο, τα σύγχρονα φάρμακα κατασκευάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να μην εισχωρούν στο εσωτερικού του φυτού. Άρα ένα πολύ καλό πλύσιμο θα καθαρίσει το φρούτο ή το λαχανικό μας από μικρόβια, βακτήρια και χημικές ουσίες.

 

Ξίδι & Λεμόνι

Το ξίδι υποστηρίζεται ότι είναι το πλέον κατάλληλο μέσο κατά της ‘μηχανικής’ μόλυνσης, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι πολλοί μικροοργανισμοί καταφέρνουν να επιβιώσουν σε συνθήκες όξινου περιβάλλοντος. Άρα καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο στη χρήση του, αλλά και στη βεβαιότητά μας ότι έχουμε ‘εξολοθρεύσει’ όλες τις επιβλαβείς ουσίες.

Σίγουρα όμως η χρήση του δεν είναι απαγορευτική. Έτσι, εάν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, ιδιαίτερα για τον καθαρισμό λαχανικών που είναι σίγουρα πιο επιρρεπή, ας το κάνουμε σωστά.

  • Η αναλογία είναι 1 μέρος λευκού ξιδιού και 3 μέρη νερού. Τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη και τοποθετούμε εκεί τα λαχανικά και τα φρούτα μας.

  • Τρίβουμε τα τρόφιμά μας ξεχωριστά για να καθαρίσουμε καλά και το χώμα που τυχόν κρύβεται στην επιφάνειά τους.

  • Τέλος, αφού αδειάσουμε το διάλυμά μας στο νεροχύτη, πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό, τρεχούμενο νερό.

 

Εναλλακτικά, για ορισμένα φρούτα και λαχανικά, με μαλακό περίβλημα, όπως είναι τα μούρα, οι φράουλες ή τα σταφύλια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού, ώστε να μην αλλοιώνεται η γεύση τους.

 

Συμβουλές για την αποθήκευση και την επεξεργασία των λαχανικών και φρούτων

Αν και γενικά συνίσταται το πλύσιμο των λαχανικών και φρούτων πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν αρκεί!

Τα συρτάρια, όπως και τα ράφια, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαίνεται, αλλά είναι συνήθως ιδιαίτερα βρόμικος. Βακτήρια κι άλλα μικρόβια μπορούν να αναπτύσσονται στις συνθήκες της συντήρησής σας, ενώ εάν άλλα φαγητά αφήνουν υπολείμματα (π.χ. στάζοντας) τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη.

Χρησιμοποιείτε προστατευτικές σακούλες για την αποθήκευσή τους στο ψυγείο. Φροντίστε μάλιστα να τις χαλαρώνετε ώστε να μην αναπτύσσεται μούχλα από την υγρασία. Γενικά η υγρασία συμβάλλει στην εμφάνιση της μούχλας, γι αυτό και τα φρούτα και λαχανικά μας πρέπει να αποθηκεύονται στεγνά. Για να απορροφηθεί η περιττή υγρασία μπορείτε επιπλέον να απλώσετε απορροφητικό χαρτί κουζίνας εκεί που σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας.

 

Σημαντικές συμβουλές υγιεινής

  • Πλένετε πάντα τα χέρια σας – και των παιδιών σας – εάν έρθετε σε επαφή με άπλυτα φρούτα και λαχανικά.

  • Η αποθήκευση εκτός ψυγείου, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, βοηθά στη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.

  • Πλένετε ΠΑΝΤΑ τα φρούτα και τα λαχανικά, είτε σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε, είτε να τα καταναλώσετε νωπά, είτε να τ’ αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

  • Μην παραλείπετε να πλένετε και τα τρόφιμα εκείνα που αφαιρείτε τη φλούδα τους, όπως είναι για παράδειγμα το μήλο, το πεπόνι, το αβοκάντο ή το καρπούζι. Ό,τι βρίσκεται στην επιφάνεια με το μαχαίρι μεταφέρεται και στο εσωτερικό του εάν δεν φροντίζουμε να την καθαρίσουμε.

  • Για τον καθαρισμό τροφίμων με σκληρή επιφάνεια χρησιμοποιείτε μία βούρτσα.

 

πηγή: medlabgr.blogspot.com

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!