Διατροφικές συμβουλές ...πλανητικής αξίας!

Πόσοι από εσάς δεν έχετε αναζητήσει την κατάλληλη δίαιτα για να χάσετε κιλά ή για να διασφαλίσετε την υγείας σας (σωματική και ψυχική); Και πόσοι από εσάς δεν έχετε μπει σε δίλημμα για το τι πρέπει να προτάξετε στην επιλογή μιας δίαιτας, αφού μία δίαιτα που προσφέρει λιγότερες θερμίδες δεν είναι απαραίτητα υψηλής διατροφικής αξίας.  

Συνήθως οι απαντήσεις αυτού του είδους δεν είναι του στιλ «μαύρο - άσπρο», δηλαδή χρειάζεται ένας συνδυασμός τροφίμων, ανάλογα βέβαια και με το τι θέλουμε να πετύχουμε κάθε φορά. Όμως και πάλι προκύπτουν άλλα ερωτήματα που πολλές φορές παίρνουν τον χαρακτήρα κοσμοθεωρίας ή για την ακρίβεια έχουν αξιακό φορτίο. Για παράδειγμα ποια είναι η διατροφή που μπορεί να εξασφαλίσει τροφή για όλους ή να προστατεύει τον πλανήτη που βρίσκεται κοντά στο χείλος της καταστροφής;

Μετά από τριετή μελέτη, οι επιστήμονες παρουσίασαν μια διατροφή που απαντάει σε αυτού του είδους τα ερωτήματα που έχουν σχεδόν «υπαρξιακό» χαρακτήρα. Μάλιστα, εκτίμησαν ότι αν την ακολουθήσουμε, μπορούν να σωθούν περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο αφού θα μειωθούν οι χρόνιες παθήσεις, η πείνα και η καταλήστευση των πόρων της γης. Σε γενικές γραμμές αυτό προϋποθέτει μια αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας αλλά και του τρόπου παραγωγής. «Χρειαζόμαστε μια σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε μια κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», τόνισε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη μελέτη που έκαναν 37 ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», θέλει να περάσει στον κόσμο ένα απλό μήνυμα: Φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη. «Οι δίαιτες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν δραματικά», δήλωσε ο Γουίλετ.

Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης. Συνολικά προτείνει να τρώει κανείς μισό κιλό λαχανικών και φρούτων καθημερινά.

Ιδανική -για τη λήψη 2.500 θερμίδων τη μέρα- θεωρείται η καθημερινή διατροφή με 300 γραμμάρια λαχανικά, 200 γραμμάρια φρούτα, 250 γραμμάρια γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα), 232 γραμμάρια δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι κ.α.), 75 γραμμάρια όσπρια, 50 γραμμάρια πατάτες, 50 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, 28 γραμμάρια ψάρια, 29 γραμμάρια κοτόπουλο, 7 γραμμάρια χοιρινό, 7 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί και 13 γραμμάρια αυγά. Επίσης 31 γραμμάρια ζάχαρη και περίπου 50 γραμμάρια ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι των δυτικών χωρών (ΗΠΑ - Ευρώπη) θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των παραγώγων του. Οι Ασιάτες αντίστοιχα θα πρέπει να τρώνε λιγότερα ψάρια. Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα βοηθούσε η επιβολή φόρων στο κόκκινο κρέας, καθώς οι Αμερικανοί σήμερα τρώνε τουλάχιστον εξαπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τη συνιστώμενη. Πιθανών να διαφωνήσουμε με την πρόταση για την αύξηση των φόρων, όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής απλό: Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Η προτεινόμενη διατροφή θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες όπως καρκίνους, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α. Όμως η διατροφή αυτή έχει και άλλους φιλόδοξους στόχους όπως η μείωση των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου». Είναι χαρακτηριστικό πως στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5% ως 18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης η γεωργική παραγωγή τροφίμων καταναλώνει για άρδευση περίπου το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού με ότι αυτό σημαίνει μελλοντικά για τα αποθέματα νερού.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Επικοινωνία

Παλαιών Πατρών Γερμανού 10, 122 41, Αιγάλεω

all4therapy@gmail.com

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Εγγραφή

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!