ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Οι ξηροί καρποί στην εγκυμοσύνη κάνουν έξυπνα παιδιά!

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε καλά λιπαρά, η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχουν και οι βιταμίνες τους, έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας καρδιακής νόσου.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ξηροί καρποί έχουν την ιδιότητα να ρίχνουν την «κακή» χοληστερίνη και να ανεβάζουν την «καλή».

Μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει μια άλλη πλευρά, σχετικά άγνωστη μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας πως οι μητέρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να δουν μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά οφέλη στο παιδί τους.

 

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δεν είναι άσχετα με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για το μυαλό και να το θωρακίσουν-όσο είναι δυνατόν-από τη γνωστική έκπτωση που έρχεται με τα γηρατειά.

Η νέα αυτή έρευνα είναι ισπανική και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), με την συμμετοχή τουλάχιστον 2.200 ζευγαριών μητέρων - παιδιών. Τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας European Journal of Epidemiology.

Η θετική επίδραση των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε στις εγκύους που κατανάλωναν εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο περίπου τρεις μερίδες ξηρών καρπών (των 30 γραμμαρίων η κάθε μερίδα). Η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη από αυτήν που προτείνουν οι διάφοροι οδηγοί υγιεινής διατροφής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια μητέρα που ακολουθεί τις συστάσεις των διατροφολόγων θα εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στο παιδί της.

Οι ξηροί καρποί που αξιολογήθηκαν στην έρευνα ήταν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια. Η πρόσληψη τους από τις μητέρες εξετάστηκαν με ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών που χορηγήθηκαν στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, η νευροψυχολογική αξιολόγηση των παιδιών έγινε στις ηλικίες των 18 μηνών, πέντε και οκτώ ετών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, της ικανότητας προσοχής και της μνήμης εργασίας.  

Η ανάπτυξη του βρέφους κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του ακολουθεί μια αλματώδης πορεία και θεωρείται η πιο κρίσιμη, είτε για να επηρεαστεί αρνητικά από φάρμακα και λοιμώξεις είτε θετικά μέσω της σωστής διατροφής της μητέρας.

 

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!